De zorg voor je kind gebeurt met warmte en aandacht. Het ritme dat thuis is aangewend, wordt in goed overleg met de ouders voortgezet. Er wordt een schema gemaakt met tijden van slapen en voeding. Hoewel daar enigszins van af kan worden geweken als het kind dit aangeeft of omdat het moeilijk te combineren is met het dagritme van de groep. Deze wensen staan genoteerd op de ‘extra gegevens’ en deze nemen wij door met de ouders als het kind voor het eerst komt. Alle wijzigingen in de voeding daarna, willen wij ook graag weten, zodat wij daar rekening mee kunnen houden.
Tijdens het voeden van een baby hebben we lichamelijk contact, oogcontact en zoveel mogelijk onverdeelde aandacht. De omgeving is zo rustig mogelijk. De PM-er zal vlug genoeg de prettige houdingen en de handelingen rondom boertjes/krampjes van het kind kennen. Zij deelt haar ervaringen met de collega’s. Er is een kind lijst waarop de laatste afspraken staan vermeld.
Er bestaat de mogelijkheid om borstvoeding te komen geven aan je baby. Belangrijk hierbij is dat je binnen 15 minuten aanwezig kunt zijn om te voeden, zodat je baby niet te lang hoeft te wachten om te kunnen drinken. Als je niet langs komt om te voeden, kan je afgekolfde melk mee brengen in de ochtend of zorgen voor een voorraad in de vriezer, zodat er altijd melk aanwezig is wanneer je baby honger heeft. Afgekolfde melk wordt gekoeld bewaard en au bain marie verwarmd. Wanneer je borstvoeding geeft, moet je erom denken wat je eet. Er wordt aangeraden om geen koolsoorten, prei, ui en gekruid eten te eten. Een baby kan daar krampjes van krijgen.
Wanneer je baby geen borstvoeding krijgt, maar kunstvoeding, hoeft dit niet meegenomen te worden. We maken flessenvoeding van warm water uit de kraan. Er is kunstvoeding 1 (tot zes maanden) en 2 (tot één jaar) aanwezig.
Wij vinden drinken en eten erg belangrijk. Dit is ook de reden dat we hier veel aandacht aan besteden en we de kinderen veel keuze willen aanbieden. We proberen altijd te zorgen voor een goede sfeer aan tafel en hiermee het eten leuk te maken voor de kinderen. We beginnen altijd eerst met drinken, vocht is belangrijker dan de bijvoeding vooral in de zomermaanden. Het is erg belangrijk dat wanneer je kind bepaalde voeding niet mag hebben je dit aan de PM-ers doorgeeft.
We drinken een kopje thee, water en water met schijfjes citrusvrucht/munt en eten fruit. Dit fruit halen we samen met de kinderen op de markt. Soms draaien we dit om met de middag.
We drinken een glas (karne)melk of thee of water en eten boterhammen (bruin of meergranen). De kinderen hebben keuze uit: 2 soorten roomkaas, 2 soorten groentespread, 2 soorten hüttenkäse, blue band groente- en fruitspread, 100% pindakaas, 100% dadelstroop of iets zelfgemaakts, zoals hummus, pindakaas, of bijvoorbeeld eiersalade.
We leren de kinderen om zelf hun brood te smeren. Ze krijgen een bord en een mes waarmee ze, onder toezicht, zelf boter en beleg op hun brood smeren. Wanneer het nodig is, helpen we de kinderen een stukje op weg. Soms worden er tussen de middag speciale dingen gemaakt, zoals bananenpannekoekjes, gebakken ei of tosti’s. Ook hebben we tijdens het eten een bak met komkommer, paprika, olijven en feta op tafel staan.
’s Middags drinken we een kopje thee, water of water met schijfjes citrusvrucht of munt. We eten dan ook een cracker, rijstwafel of beschuit. Soms draaien we dit om met de ochtend. Natuurlijk mag je kind altijd tusssendoor water drinken.